Keeskist

 

"Ik denk 2-0"

Virtuele tattoo

Mail Keeskist op keeskist (apenstaartje) chello.nl

Deep Thoughts


This page is powered by Blogger. Isn't yours?
23.5.06
 
Ladies & Gentleman I bring you: Interlocking timelines, quirky sex and violence, pop culture expertise, familiarity with drugs, squirmy comedy, black-white friendships, ironic profundity, revelations in all-night diners.
oftewel:

Inside Looking Out
The Sixth Film By Quentin Tarantino



Dit is mijn inzending voor de Subjectivisten "Music For An Imaginary Film" cd-cirkel.

Het is het langverwachte vervolg op Pulp Fiction. Nou ja vervolg, het is een prequel. Inside Looking Out is in ieder geval een film die speelt in hetzelfde universum als Pulp Fiction. En Reservoir Dogs, en ook True Romance. Dus zien we een jonge Vince Vega (Devon Sava), samenwerken met zijn broer Vic -Mr. Blonde- Vega (Cillian Murphy).

Inside Looking Out (de gelijknamige song van Eric Burdon speelt over de eerste scene in de Folsom gevangenis, 35 kilometer buiten Sacramento) voert ons over de hele wereld: Californië wordt aangedaan (3), New York (4), Italië (5), Griekenland (6), en de Sahara (9) is de locatie van een op het eerste gezicht succesvolle drugsdeal. Maar een belangrijk deel van de film speelt zich af in Nederland (13 en 14). We zien de afkeer op het gezicht van Vince Vega als hij bij de bekende Belg in de Voetboogstraat een patatje-met krijgt van Freddy Newendyke. Al speelt de belangrijkste actie zich niet in Amsterdam af maar toont Tarantino een staaltje onvervalste Heroic Bloodshed in een Volendams drugs-hol (de Volendamse kroeg Het Gat Van Nederland werd in een studio in Hollywood natuurgetrouw nagebouwd).

De soundtrack van de film is 'vintage Tarantino'. Veel eind sixties, begin seventies pop; Quentin lijkt zich te baseren op het manifest van de MP3-site Bubblegum Machine: "If it's ever been on K-Tel or Ronco, it's in. If it features hand claps, cow bells, syrupy orchestration, walls of sound, wrecking crews, sha-la-las, toothy teen idols, candy-based metaphors for carnal acts or lyrics about hugging, squeezing and rocking all night long, it's in."
Dat wil zeggen, met een aantal uitzonderingen: we horen rhythm & blues in de gevangenis, bedoeïnenmuziek begeleidt de scene in Noord-Afrika; in Nederland horen we de eerste single van Earth & Fire (pre-Jerney) op de radio en als de kogels over de Dijk vliegen schaamt Quentin zich niet voor authentiek stukje Palingsound.

Hij wijkt nog een paar keer af van het bubblegumgeluid, zoals de jaren 80 doomrock van Greg Sage bij de onvrijwillige LSD-trip van Alabama Whitman (Rachel Evan Wood). En als Vince zich in een existentiële crisis lijkt te bevinden ("Mijn broer is een psychopaat") gaat er natuurlijk niks boven good old Leonard Cohen. Het instrumentale nummer onder de eindcredits verwijst naar de man die niet in beeld komt maar die een belangrijke rol in het verhaal vervult: 'Nice Guy' Eddie Cabot (eigenlijk is het een hommage aan de acteur die hem in Reservoir Dogs vertolkte; de vorig jaar overleden Chris Penn).

En tenslotte de vraag: welk oud lijk heeft Tarantino dit keer opgewarmd? Elke film blaast hij de filmcarriere van een vergeten vedette weer nieuw leven in. Wel, dit keer is het Cher. Vergeet de gotische sieraden, de geile matrozen en de 'Believe'-huisvrouwenhouse. Dit is de Cher van "Come Back to the Five And Dime Jimmy Dean, Jimmy Dean", de Cher die nu al getipt wordt voor haar tweede Oscar. Ook op de soundtrack krijgt ze volop respect: we horen de oude Cher solo en een cover van een song met Sonny. In de film horen we haar in een gloednieuwe en verrassende cover van The Coral's "Dreaming Of You" in authentieke Motown-stijl. Vanwege een nare rechtenkwestie bevat de soundtrack niet die versie, maar het origineel.

1. Eric Burdon - Inside Looking Out
2. Van Morrison - Wild Night
3. Middle Of The Road - Sacramento
4. Hello - New York Groove
5. Adriano Celentano - Prisencolinensinainciusol
6. Axis - Ela Ela
7. Funkadelic - You Can't Miss What You Can't Measure
8. Greg Sage - Lost In Space
9. Tinariwen - Oualahila Ar Tesninam
10. Brownsville Station - I'm The Leader Of The Gang
11. Grand Funk Railroad - Can You Do It?
12. Todd Rundgren - Wolfman Jack
13. Earth & Fire - Seasons
14. The Cats - Trying To Explain
15. Leonard Cohen - The Letters
16. Cher - I Walk On Guilded Splinters
17. Dwight Yoakam - Baby Don’t Go
18. The Coral - Dreaming Of You
19. Ween - A Tear For Eddie

Hier is ie te downloaden



| <$BlogCommentDeleteIcon$>