Keeskist

 

"Ik denk 2-0"

Virtuele tattoo

Mail Keeskist op keeskist (apenstaartje) chello.nl

Deep Thoughts


This page is powered by Blogger. Isn't yours?
6.12.05
 
Hee, is het al weer YSI dinsdag?

Bruce Springsteen - Lost In The Flood
Enige tijd geleden realiseerde ik me dat ik alle Springsteen platen van na Nebraska al in geen tien jaar meer had gedraaid terwijl zijn oude werk nog regelmatig in de speler gaat. Eén uitzondering is er op de regel: de tweede cd van “Live in New York” uit 1999. En dan nog één nummer, maar daar zit een verhaal achter. In 1999 riskeerde Springsteen een boycot van de politie van New York omdat hij het had gewaagd kritiek te hebben op het neerschieten van een onschuldige immigrant. Hij schreef daarover het nummer “41 Shots". Maar het beste wat hij deed is dat hij ter gelegenheid daarvan ook een nummer van zijn allereerste elpee afstofte: “Lost In The Flood”. Dit nummer volgt op “41 Shots” en het gaat ook over het soms brute leven op straat in de Grote Appel:

“…some kid comes blastin' 'round the corner, but a cop puts him right away
He lays on the street holding his leg, screaming something in Spanish, still breathing when I walked away
And somebody said, "Hey man, did you see that? His body hit the street with such a beautiful thud…"


Een prachtig episch nummer; lang (ook nog uit de tijd dat Bruce aan verbale diarree leed, maar zijn teksten uit die tijd kunnen mij niet lang genoeg zijn) en met zo veel meer vuur dan dat slappe plaatje over ‘Amerika na 9-11’ dat hij daarna maakte (na datzelfde Nine-Eleven was het ook niet meer done om kritiek op de politie van New York te hebben trouwens).

Op recente overzichten van Springsteen is het oude werk nogal onderbelicht. Het enige live-beeldmateriaal dat er was van voor Born in the USA waren die prachtige versies van Rosalita en The River van het No Nukes concert uit 1980. En dan ineens hebben ze een een oud filmblik gevonden; dertig jaar na het verschijnen van Born To Run komt deze plaat opnieuw uit, geremastered met daarbij een DVD uit 1975. Verdomme, komen ze daar nu mee; boxen vol troep brengt ie uit; op die topzware 5-lp livebox stond één nummer uit dat jaar. En nu een heel concert. Uit vijfenzeventig! Met Lost In The Flood!

Little Steven - Saint Francis
Meer epica uit New Jersey. Bruce zijn oude maat Steven van Zandt maakte in 1999 een merkwaardige soloplaat Born Again Savage. Classic seventies Rock met een hoes die nog psychedelischer – en paarser- is dan Prince in zijn toptijd. Met Adam van U2 op bas.
hippie
“Saint Francis” duurt acht minuten, gaat van zacht naar hard en terug en zou, net als Lost in the Flood, niet misstaan in de hogere regionen van de Toppen Duizend, Tweeduizend en Tienduizend die Nederland in december overspoelen.

Working Class Hero
Deze week is John Lennon vijfentwintig jaar dood. Ook ik ben natuurlijk een liefhebber van zijn werk uit de Beatles. Waar ik een hekel aan heb is John Lennon Het Icoon. Abstract genoedel over Vrede (ga de kindertjes van de wereld die in een oorlog leefden maar eens uitleggen dat je uit protest tegen hun lot vier dagen het bed van je vijfsterrenhotel niet uitkomt). Gegil om je moeder. En dat wijf....
Verder kon Lennon natuurlijk zingen tot ie blauw zag maar hij bleef een Middle Class Hero. Daarom een cover van een echte Working Class Hero.
(Eén keer luisteren, dan deleten)


| <$BlogCommentDeleteIcon$>